Riziko infekce virových zakrslostí obilnin trvá. Současný vývoj počasí svědčí i výskytu mšic v řepce

Relativně stálé počasí bez nízkých teplot podporuje výskyt virových přenašečů kříska polního a mšice střemchové v porostech ozimých obilnin. Riziko infekcí virovými zakrslostmi BYDV a WDV tak na řadě lokalit trvá. V porostech řepky jsou zaznamenány lokálně silné výskyty nymf mšice broskvoňové. Informuje o tom aktuální zpráva Rostlinolékařského portálu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Na základě podzimního monitoringu vektorů virových zakrslostí obilnin byly podle Rostlinolékařského portálu zaznamenány ve 43. týdnu vysoké výskyty kříska polního v porostech pšenice a ozimého ječmene. Výskyt mšice střemchové (Rhopalosiphum padi) na pozorovacích bodech zůstává na nižší úrovni, v sacích pastech se však od 40. týdne potvrzují silné nálety, které avizují zvýšené riziko šíření BYDV. Podrobnější informace jsou v Aphid Bulletinu.

Porosty obilniny v citlivé fázi BBCH 11–13 se při silných výskytech vektorů viróz i v nadmořské výšce nad 400 m n. m. doporučuje ošetřit. Díky neklesajícím teplotám riziko přenosu viróz trvá i po citlivé fázi, proto by se mělo ošetření v teplejších oblastech opakovat, informuje aktualita Rostlinolékařského portálu. Infekce se v následném roce mohou projevit v závislosti na počasí v jarním období ve vysoké míře, a ztráty na výnosu tak mohou dosáhnout v extrémních případech až 50 %. Situaci výskytu vektora WYDV, kříska polního, je možné sledovat v Mapách výskytu.

Současný vývoj počasí mšicím svědčí a v porostech řepky jsou zaznamenány lokálně silné výskyty nymf mšice broskvoňové (Myzus persicae) v různém stádiu vývoje, uvádí dále portál. Se zvýšenými výskyty je možné počítat do prvních silnějších mrazíků. Společně se mšicemi se objevují lokálně slabé výskyty zápředníčka polního a pilatky řepkové. Intenzita výskytu mšic je podle portálu i přes vyšší podíl napadených rostlin na úrovni, která nevyžaduje ošetření.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *