Podmínky pro šíření virových zakrslostí obilnin

Teplý průběh začátku podzimu v kombinaci se vzcházením ozimých obilnin vytváří ideální podmínky pro šíření virových zakrslostí obilnin. Vysoké riziko šíření viru žluté zakrslosti ječmene (BYDV) bylo zaznamenáno v závěru měsíce září. Výskyt hlavního vektoru viru zakrslosti obilnin (WDV), kříska polního, je zatím na nízké úrovni. Uvádí to zpráva Rostlinolékařského portálu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Na základě podzimního monitoringu vektorů virových zakrslostí obilnin byly podle portálu zaznamenány v 39. týdnu výskyty mšice střemchové (Rhopalosiphum padi), které představují riziko přenosu viru BYDV. Nálety mšice do sacích pastí v 38. týdnu ukazují na silnou migrační vlnu. Nálety mšic pokračují a bude záležet na počasí v průběhu října, které významně ovlivní riziko infekce v porostech ve fázi jeden až tři pravé listy (11–13 BBCH). Více v Aphid Bulletinu.

Od roku 2019 je možné ověřit riziko napadení porostů pomocí jednoduchého nástroje tzv. kalkulátoru rizik, který umožňuje výpočet rizika napadení porostu obilnin virovými zakrslostmi. Pracuje na jednoduchém principu lokálního zhodnocení obecně známých klíčových faktorů, které mají rozhodující vliv na výskyt daného škodlivého organismu.

Pěstitelé obilnin by měli podle Rostlinolékařského portálu akcentovat aktuální situaci škodlivých organismů ve vztahu k růstové fázi ozimu a přistoupit k ochrannému opatření v případech, kdy je dosažen práh škodlivosti (prahem pro ošetření by tak měl být výskyt kříska v množství pěti a více jedinců na 100 smyků). Dále je doporučeno nepodceňovat situaci i v nadmořských výškách nad 200 m n. m., kde se potvrzuje napadení virózami čím dál častěji. Ačkoliv se přenašeči objevují i na jaře, pro podmínky ČR mají největší význam podzimní infekce, které se projevují na jaře.

Situaci výskytu hlavních vektorů viróz WDV a BYDV je možné sledovat v Mapách výskytu nebo pomocí nástroje Prognózy v záložce informací k viru žluté zakrslosti ječmene.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *